Wykwintne ciasta na święta: przepisy na eleganckie i smakowite deser

Wykwintne ciasta na święta: przepisy na eleganckie i smakowite deser

W okresie świątecznym nic nie budzi takiej atmosfery i smaku co pieczenie ciast. Szukasz idealnych przepisów na wykwintne ciasta na święta, które zachwycą Twoich gości? Oto kilka doskonałych pomysłów, które zrobią wrażenie.

  1. Ciasto Marchewkowe z Kremem z Serka Mascarpone

Ciasto z marchewką to klasyk wśród deserów świątecznych. Ten przepis łączy w sobie wilgotne ciasto marchewkowe z kremem na bazie serka mascarpone. Idealny smak, który będzie smakować każdemu.

Składniki:

-1 i 1/2 szklanki cukru
-4 jajka
-1 szklanka oleju
-2 szklanki startych marchewek
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżeczki proszku do pieczenie
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki goździków mielonych

Krem:
-300 g serka Mascarpone
-150 g śmietany 30%
-150 g cukru pudru
-1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej na 180 stopni Celsjusza i wysmaruj formę do pieczenia.

  2. W jednej misce wymieszaj cukier, jajka i olej.

  3. W innej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.

  4. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.

  5. Dodaj starte marchewki i wymieszaj ponownie.

  6. Wlej ciasto do formy do pieczenia i piecz przez około 45-50 minut.

  7. Upieczoną babkę ostudź w formie.

  8. Aby przygotować krem, umieść Mascarpone, śmietanę, cukier puder i wanilię w misce i ubij mikserem do uzyskania puszystego kremu.

  9. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na półmisek lub talerz.

  10. Posmaruj wierzch kremem i udekoruj startymi marchewkami lub orzechami.

  11. Sernik z Czekoladową Polewą

Sernik to prawdziwy klasyk wśród ciast na święta. Ten przepis dodaje do niego smaku czekolady i sprawia, że jest boski. To świetna propozycja dla miłośników czekolady.

Składniki:
-300 g suchych herbatników
-6 łyżek masła
-1 łyżka kakao
-1 łyżka miodu
-800 g serka Philadelphia
-200 g cukru
-2 jajka
-2 żółtka
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
-100 g gorzkiej czekolady
-50 g masła
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej na 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę do pieczenia.

  2. Zblenduj suchą herbatę w proszek, a następnie dodaj masło, kakao i miód. Przemieszaj dokładnie.

  3. Wlej miksturę do formy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i odstaw herbatniki do ostygnięcia.

  4. W jednej misce mieszaj serek Philadelphia, cukier, jajka, żółtka i wanilię.

  5. Wlej masę na podpieczony herbatnik.

  6. Piecz przez około 30 minut.

  7. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Następnie dodaj cukier puder i ocieplone mleko. Przemieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.

  8. Gdy sernik ostygnie, wlej polewę czekoladową na wierzch i udekoruj ulubionymi owocami.

  9. Babka Piaskowa z Kawałkami Owoców i Czekoladą

Babka piaskowa z kawałkami owoców i czekolady to świetny pomysł na wykwintne ciasto świąteczne. Kakaowy smak i słodki aromat owoców przełamany jest kawałkami czekolady tworzą mistrzowsko zbalansowany smak.

Składniki:
-95 g miękkiego masła
-310 g mąki
-2 jajka
-190 g cukru
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 szklanki mleka
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-75 g czekolady kawałków
-1/2 szklanki suszonych owoców

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej na 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę do pieczenia.

  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

  3. W drugiej misce wymieszaj cukier i masło.

  4. Dodaj jajka i wymieszaj, aż masa będzie gładka.

  5. Dodaj do masy suchą mąkę oraz mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka.

  6. Dodaj ekstrakt z wanilii, czekoladę i suszone owoce i wymieszaj.

  7. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 50 minut.

  8. Upieczoną babkę ostudź i udekoruj według uznania.

  9. Tarta z Cukinii i Pomidorami

Nie każdy zna tartę jako ciasto świąteczne. Jednak ta tarta z cukinii i pomidorami doskonale wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. Świeże warzywa i chrupiące ciasto to połączenie idealne dla osób, które lubią coś oryginalnego.

Składniki:
-1 ciasto francuskie
-2 cukinie
-2 pomidory
-200 g sera żółtego, startego
-2 łyżki masła
-1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka miodu
-Świeżo zmielony pieprz
-Sól

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej na 200 stopni Celsjusza.

  2. Ciasto francuskie rozłóż na blasze do pieczenia, uważając, aby nie zrobić dziur.

  3. Warzywa pokrój w cienkie plastry.

  4. W rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj czosnek i podsmażaj przez 30 sekund.

  5. Dodaj pokrojone cukinie i pomidory, oliwę z oliwek, miód, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut, aż cukinie zmiękną.

  6. Na podpieczony biszkopt wyłóż warzywa, zostawiając około 2 centymetry miejsca na brzegach. Posyp startym serem.

  7. Piecz tartę przez około 20 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złocisto-brązowe.

  8. Podawaj ciepłą lub zimną.

  9. Muffiny Kakaowe z Masą Kajmakową

Muffiny kakaowe to przepyszne ciasto na każdą okazję. To doskonały pomysł na wykwintne desery na Boże Narodzenie- słodka masa kajmakowa na pewno przypadnie do gustu Twoim gościom.

Składniki:
-1 i 1/2 szklanki mąki
-3/4 szklanki kakao
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki soli
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-3/4 szklanki oleju roślinnego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-3/4 szklanki mleka
-Masa:
-250 g kajmak
-50 g masła
-1 łyżka cukru puder

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej na 180 stopni Celsjusza i przygotuj papierowe foremki.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W drugiej misce wymieszaj cukier, jajka, olej i ekstrakt z wanilii.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj.
  5. Dodaj mleko i wymieszaj dokładnie.
  6. Napełnij foremki ciastem do około 2/3.
  7. Piecz muffiny przez około 20 minut.
  8. Przygotuj masę: w rondlu rozpuść kajmak i masło, dodaj cukier puder i mieszaj, aż masa zrobi się jednolity.
  9. Po upieczeniu muffiny wystudź i wierzch udekoruj masą kajmakową.

Podsumowanie

Święta to czas, kiedy możemy zaszaleć z kulinarnymi eksperymentami. Wykorzystaj te przepisy na wykwintne ciasta i zaskocz swoich gości. Ciasto marchewkowe, sernik z czekoladową polewą, babka piaskowa z kawałkami owoców i czekoladą, tarta z cukinii i pomidorami oraz muffiny kakaowe z masą kajmakową to tylko kilka pomysłów, które zrobią wrażenie na gościach. Wypróbuj każdy z tych przepisów i ciesz się ich smakiem przez cały okres świąteczny.