Kuchnia grecka: śródziemnomorskie smaki i aromaty

Kuchnia grecka: śródziemnomorskie smaki i aromaty

Kuchnia grecka: Apetyczne propozycje z kraju greckich bogów

Zielone góry, błękitne morza, złoty piasek i słońce – Grecja to prawdziwe sanktuarium turystyczne. Nie tylko krajobrazy, ale także kuchnia grecka przyciąga smakoszy z całego świata. Leki na niemal każdą dolegliwość, bogate różnorodnością smaków i aromatów, a przede wszystkim – zdrowe.

  1. Kultura jedzenia Greków

Kultura jedzenia greckich jest bardzo istotna w tej, jakże bogatej kulinarnie, ciepłej i przyjaznej narodowości. Grekom jedzenie to nie tylko sposób na przetrwanie, ale także sposób na życie w pełni.

Właśnie ta filozofia jedzenia greckiej kuchni pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego. W fortecy kraju greckich bogów znajdziemy wiele tradycyjnych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie – domowe własne oliwy czy pieczywo, ryby i mięso w aromatycznych sosach.

  1. Podstawa greckiej diety

Do podstawowych produktów w kuchni greckiej należą m.in. oliwa z oliwek, orzechy, warzywa i owoce, ryby oraz niektóre rodzaje mięsa, takie jak drób, baranina czy wieprzowina.

Warto wiedzieć, że w Grecji olej z oliwek to niewątpliwie jeden z podstawowych składników każdego dania. Grecka dieta nie opiera się na przetworzonej żywności czy fast-foodach, a na świeżych owocach i warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, rybach i morskich owocach, a także oliwie z oliwek.

  1. Polscy smakosze uwielbiają greckie specjały

W Polsce nigdy nie cieszyła się zbyt dużą popularnością kuchnia grecka, długi czas kojarzyła się z kebabem lub gyrosami. Na szczęście więcej i więcej Polaków docenia bogactwo i różnorodność greckiej kuchni. Bogactwo smaków, aromatów, różnorodność składników zawsze przyciągają, a grecka kuchnia – pełna zdrowych i wartościowych produktów – na pewno powinna stać się nieodłącznym składnikiem każdej domowej kuchni.

  1. Od zapiekanek do musak

Najlepszą okazją do zapoznania się z greckimi specjałami jest wakacyjny wypoczynek w Grecji. Jeśli jednak nie masz czasu lub funduszy, to na pewno warto spróbować swoich kulinarnych umiejętności w kuchni.

Do tych najpopularniejszych przysmaków należą:

  • surowe owoce morza z szeroką gamą sałatek,
  • fasolka po bretońsku oparta o fasolkę i mięso wieprzowe,
  • musaka, opakowana w ziemniaki, mięso mielone i sos beszamelowy,
  • pastitsio, czyli zapiekanka z makaronem penne, mięsem mielonym – z sosem beszamelowym i serem,
  • souvlaki, czyli tzw. greckie szaszłyki z mięsa,
  • tzatziki, czyli chłodny sos na bazie jogurtu i ogórków ciętych.
  1. Podsumowanie

Kuchnia grecka to istny wulkan smaków. Różnorodność produktów i dla każdego należy w niej coś wartościowego. Oliwa z oliwek, feta, mięsa, owoce morza – to tylko kilka, które możemy znaleźć w greckich przysmakach. Na pewno warto spróbować i zasmakować w kulinarnym bogactwie tego kraju.