Kuchnia grecka: Apetyczne propozycje z kraju greckich bogów
Zielone góry, błękitne morza, złoty piasek i słońce – Grecja to prawdziwe sanktuarium turystyczne. Nie tylko krajobrazy, ale także kuchnia grecka przyciąga smakoszy z całego świata. Leki na niemal każdą dolegliwość, bogate różnorodnością smaków i aromatów, a przede wszystkim – zdrowe.
- Kultura jedzenia Greków
Kultura jedzenia greckich jest bardzo istotna w tej, jakże bogatej kulinarnie, ciepłej i przyjaznej narodowości. Grekom jedzenie to nie tylko sposób na przetrwanie, ale także sposób na życie w pełni.
Właśnie ta filozofia jedzenia greckiej kuchni pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego. W fortecy kraju greckich bogów znajdziemy wiele tradycyjnych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie – domowe własne oliwy czy pieczywo, ryby i mięso w aromatycznych sosach.
- Podstawa greckiej diety
Do podstawowych produktów w kuchni greckiej należą m.in. oliwa z oliwek, orzechy, warzywa i owoce, ryby oraz niektóre rodzaje mięsa, takie jak drób, baranina czy wieprzowina.
Warto wiedzieć, że w Grecji olej z oliwek to niewątpliwie jeden z podstawowych składników każdego dania. Grecka dieta nie opiera się na przetworzonej żywności czy fast-foodach, a na świeżych owocach i warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, rybach i morskich owocach, a także oliwie z oliwek.
- Polscy smakosze uwielbiają greckie specjały
W Polsce nigdy nie cieszyła się zbyt dużą popularnością kuchnia grecka, długi czas kojarzyła się z kebabem lub gyrosami. Na szczęście więcej i więcej Polaków docenia bogactwo i różnorodność greckiej kuchni. Bogactwo smaków, aromatów, różnorodność składników zawsze przyciągają, a grecka kuchnia – pełna zdrowych i wartościowych produktów – na pewno powinna stać się nieodłącznym składnikiem każdej domowej kuchni.
- Od zapiekanek do musak
Najlepszą okazją do zapoznania się z greckimi specjałami jest wakacyjny wypoczynek w Grecji. Jeśli jednak nie masz czasu lub funduszy, to na pewno warto spróbować swoich kulinarnych umiejętności w kuchni.
Do tych najpopularniejszych przysmaków należą:
- surowe owoce morza z szeroką gamą sałatek,
- fasolka po bretońsku oparta o fasolkę i mięso wieprzowe,
- musaka, opakowana w ziemniaki, mięso mielone i sos beszamelowy,
- pastitsio, czyli zapiekanka z makaronem penne, mięsem mielonym – z sosem beszamelowym i serem,
- souvlaki, czyli tzw. greckie szaszłyki z mięsa,
- tzatziki, czyli chłodny sos na bazie jogurtu i ogórków ciętych.
- Podsumowanie
Kuchnia grecka to istny wulkan smaków. Różnorodność produktów i dla każdego należy w niej coś wartościowego. Oliwa z oliwek, feta, mięsa, owoce morza – to tylko kilka, które możemy znaleźć w greckich przysmakach. Na pewno warto spróbować i zasmakować w kulinarnym bogactwie tego kraju.
Najnowsze komentarze