Ormiańskie przysmaki w polskim wydaniu

Ormiańskie przysmaki w polskim wydaniu

Od czasu do czasu każdego z nas dopada tak zwana „ochota na małe co nie co”. Dla niektórych oznacza to coś słodkiego, dla innych jednak to smak na małego fast fooda. My dziś pragniemy zaprezentować zdrowszą alternatywę na danie w bułce, a mianowicie kebab ormiański. Najlepiej przygotować go od podstaw w domowym zaciszu. W tym celu wybierz produkty najlepszej jakości. Nie żałuj przypraw, ani dodatków!

Tajemnica tej potrawy tkwi w niezwykłym połączeniu różnych przypraw oraz mięsie najwyższej jakości.

Jeśli na samą myśl Twój brzuszek zaczyna już bulgotać, nie czekaj, tylko zbieraj niezbędne składniki i do dzieła!

Kebab ormiański-niezbędne składniki:

-800 g wołowiny (najlepiej od razu zmielonej)
-1/2 białej cebuli
-4 ząbki czosnku
-duża garść posiekanej, zielonej natki pietruszki
-duża garść posiekanych, świeżych listków mięty
-odrobina soli
-pieprz czarny
-2 łyżeczki ostrej papryki
-1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
-1 cała, tarta gałka muszkatołowa
-1 łyżeczka utartego w moździerzu kuminu (czyli kminu rzymskiego)
-2 kromki chleba zanurzonego w wodzie i odciśniętego w dłoniach
-sok z 1/2 cytryny

Niezbędne dodatki:

-Ajran
-pomidory
-cebula (może być czerwona)
-sałata lodowa
-Ajwar z jogurtem (proporcja 1:1)
-Lawasz lub inne pszenne, gotowe placuszki (*można również wykorzystać gotowe, zgrillowane placki tortilli)

Sposób przygotowania:

1. w miseczce umieszczamy: obraną cebulę oraz posiekany czosnek, liście mięty, garść świeżej natki pietruszki oraz chleb. Całość dokładnie blendujemy i dodajemy do umytego mięsa mielonego.
2. Mięso przyprawiamy wszystkimi, wymienionymi wyżej przyprawami oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i mieszamy. Najlepiej, jeśli czynność tą robimy dłońmi. (UWAGA! Jeśli mięso jest zbyt lepkie, można dodać odrobinę bułki tartej!)
4.Z gotowej masy formujemy ręcznie podłużne paluchy i smażymy. Sprawdzi się do tego świetnie patelnia grillowa, opiekacz, lub po prostu grill.
5. Całość przekładamy do dowolnej bułki. Dodajemy obficie wybranych warzyw. Polewamy tahiną oraz ajwarem.

Smacznego!!!