Podobno nie urodził się jeszcze człowiek, który nie lubiłby pierogów. Ta potrawa cieszy się uznaniem wszystkich i zaspokoi apetyt każdego łakomczucha. Pierogi w polskiej kuchni odgrywają szczególną rolę ponieważ przyrządzamy je często i chętnie zarówno na obiad jak i na deser. Możemy także wykorzystać je jako przystawkę. Ponadto pierogi to dobry pomysł gdy chcemy przygotować danie na szybko lub przygotowujemy większe ilości i mrozimy. Z łatwością możemy je później wyjąć z zamrażalnika i podać szybko zawsze gdy najdzie nas ochota na pożywny posiłek.
Dowolny farsz
Do przyrządzenia farszu możemy wykorzystać tak naprawdę wszystko – mogą to być zarówno nasze ulubione składniki, takie na które mamy ochotę w danym momencie ale również te, które zalegają nam w domu i nie wiemy, jak moglibyśmy je wykorzystać. Pierogi będą pysznie smakowały zarówno na słodko jak i wytrawnym wydaniu. Najczęściej przyrządzamy pierogi ruskie (z ziemniakami i serem), pierogi z owocami, pierogi z mięsem lub pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami). Wszystkie smakują niesamowicie jednak możemy eksperymentować i wypróbować również inne wersje smakowe. Do pierogów z owocami najczęściej wykorzystujemy owoce sezonowe takie jak jagody czy truskawki. Mnogość wariantów powoduje, że pierogi nie znudzą nam się nigdy.
W nowym wydaniu
Pyszne pierogi z szynką i ziemniakami to znakomity pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele czasu, umiejętności czy wyszukanych składników. Możemy przyrządzić je zawsze i każdy zje je z największym smakiem. Ziemniaki to zawsze dobry i pożywny farsz. Do przyrządzenia tych pierogów możemy wykorzystać ulubioną szynkę lub taką, która została nam w lodówce a chcielibyśmy zjeść ją w inny sposób, niż podając klasycznie na kanapkę.
Idealnie sprawdzi się szynka wędzona ale mozemy zastąpić ją inną, lubianą przez nas i naszych domowników. Pierogi podajemy w samodzielnej wersji, z omastą lub z sosem wykonanym na przykład ze śmietany i serków topionych. To pożywne danie jest gwarancją smacznego posiłku. Warto od razu przygotować ich więcej ponieważ z pewnością nie odmówimy sobie dokładki.
Najnowsze komentarze