Chrupki kukurydziane na diecie
Osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów najczęściej pozbywają się ze swojej diety przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki, żelki, które posiadają od groma kalorii oraz nie stanowią pełno wartościowego posiłku. Jednak jak ma się sytuacja z innymi przekąskami, które tych kalorii przecież nie mają tak wiele? Co z chrupkami kukurydzianymi?
Czy zdrowe? Ile kalorii?
Klasyczne chrupki kukurydziane (bez przypraw, nie smakowe) wyglądają i smakują niepozornie, dlatego też są tak popularne. Można je dostrzec w prawie każdym dziecięcym wózku, w ręku osób wychodzących z siłowni, czy w reklamach zdrowej żywności. Osoby przechodzące na dietę chętnie po nie sięgają, jak się jednak okazuje mogą popełniać spory błąd. 100g chrupek kukurydzianych posiada około 350 kalorii i o ile liczba ta sama w sobie nie jest duża to jednak fakt, iż taka przekąska dostarcza jedynie bombę węglowodanów może budzić wątpliwości. Chrupki kukurydziane to w większości mąka. Duża ilość węglowodanów, mała ilość białka i tłuszczów powoduje bardzo wysoki wyrzut insuliny i spadek glukozy we krwi co może znacząco wpływać na funkcjonowanie organizmu na przykład prowadzić do senności i uczucia głodu.
Chrupki smakowe
Jeśli chodzi o chrupki kukurydziane z przyprawami, serowe lub o innym smaku to sprawa jest bardzo proste. Takie produkty nie nadają się na dietę redukcyjną. Posiadają mniej więcej dwa razy tyle kalorii co klasyczne chrupki kukurydziane a do tego posiadają więcej tłuszczów, konserwantów, aromatów które pobudzają apetyt.
Podsumowując.
Chrupki kukurydziane nie są więc dobrym produktem na dietę redukcyjna. W roli smacznych przekąsek dużo lepiej sprawdzą się na przykład: ryż z jogurtem i cynamonem, surówki, sałatki, wafle ryżowe z owocami, czy humus. Takie posiłki dostarczą niewiele kalorii, nasycą i dostarczą odpowiednich makroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Najnowsze komentarze