Kuchnia amerykańska: fast foody i klasyczne dania

Kuchnia amerykańska: fast foody i klasyczne dania

Kuchnia amerykańska: fast foody i klasyczne dania

Kuchnia amerykańska to jedna z najbardziej charakterystycznych kuchni na świecie. Często kojarzy się z fast foodami i ogromnymi porcjami, jednak ma też swoje klasyczne dania, które zasługują na uwagę. W tym artykule postaramy się przybliżyć zarówno fast foody, jak i te bardziej tradycyjne dania.

  1. Fast food po amerykańsku

Nie ma chyba osoby, która nie słyszała o burgerach, frytkach czy hot dogach, czyli jednych z najbardziej popularnych fast foodów w Stanach Zjednoczonych. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że w Ameryce fast food to nie tylko sieciówki typu McDonald’s czy KFC, ale również lokale typu food trucki, czyli pojazdy z jedzeniem ulicznym. W nich można spróbować np. klasycznego amerykańskiego burrito, czyli tortilli z farszem mięsnym, warzywami i sosem.

  1. Klasyczne dania amerykańskie

Poza fast foodami, amerykańska kuchnia oferuje także wiele klasycznych dań, które warto spróbować. Do jednych z nich zaliczamy chociażby:

  • Steak – soczyste kawałki mięsa, które często podaje się z frytkami i warzywami
  • Fried Chicken – chrupiące skrzydełka i kawałki kurczaka w panierce, podawane z sosem BBQ
  • Clam Chowder – gęsta zupa z małżami, ziemniakami i boczkiem
  • Pancakes – puszyste naleśniki podawane z syropem klonowym i masłem
  • BBQ Ribs – żeberka w sosie BBQ, serwowane z ziemniakami i kukurydzą
  1. Fast food czy klasyczne dania – co wybrać?

Choć fast food i klasyczne dania to dwie zupełnie inne kategorie, warto zdać sobie sprawę, że w Ameryce można zjeść zarówno zdrową, jak i niezdrową kuchnię. Wiele restauracji oferuje dania z lokalnych składników, które są przygotowywane na miejscu. Często też można dostać sałatki zamiast frytek czy ryżu zamiast masy ziemniaczanej. Warto także pamiętać, że jedzenie fast foodów w nadmiarze nie jest zdrowe, więc warto zdecydować się na to tylko od czasu do czasu.

  1. Kuchnia amerykańska a kuchnie świata

Amerykańska kuchnia to mieszanka wpływów kulinarnych z całego świata. Już od początku swojego istnienia, Stany Zjednoczone były krajem, do którego przypływali imigranci z różnych zakątków świata. Dlatego też w amerykańskiej kuchni można znaleźć m.in. wpływy włoskie, meksykańskie czy chińskie. W niektórych miastach w USA można także spróbować kuchni autentycznych etnicznych lokalnych mniejszości.

  1. Podsumowanie

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast foody i ogromne porcje jedzenia, ale również klasyczne dania, które warto spróbować. Warto pamiętać, że fast food to nie jedyny wybór w Stanach Zjednoczonych i można tam zjeść zdrowe, lokalne jedzenie. Amerykańska kuchnia to także mieszanka wpływów z całego świata, co czyni ją bardzo różnorodną i interesującą.