Jak przygotować pyszne dania z drobiu

Jak przygotować pyszne dania z drobiu

Drobiowe dania to nie tylko popularna, ale i zdrowa alternatywa dla mięs czerwonych. Ptactwo to bogate źródło białka, niskotłuszczowych mięśni oraz składników mineralnych i witamin. Niemniej jednak, przygotowanie pysznych, aromatycznych i soczystych dań z drobiu wymaga uwagi i czasu.

  1. Wybierz odpowiednie mięso
    Wybierając mięso drobiowe, upewnij się, że pochodzi ono z dobrego źródła i nie jest przeterminowane. Najlepiej, by było ono jasnoróżowe, elastyczne oraz wolne od ciemnych lub brunatnych plam. Jeśli masz wątpliwości, poszukaj produktów krajowych lub ekologicznych.

  2. Wypróbuj różnorodne sposoby obróbki cieplnej
    Drobiowe mięso można poddać obróbce cieplnej na wiele sposobów – smażyć na patelni, dusić, gotować w wodzie lub na parze czy piec w piekarniku. Ważne, by zwrócić uwagę na rodzaj mięsa i jego właściwości – mięso z piersi przede wszystkim najlepiej smakować będzie, gdy będzie grillowane lub pieczone w piekarniku. Skrzydełka i udka będą z kolei pyszne w smażeniu, a rosół warto ugotować z kości i skrzydełek.

  3. Dodatki zawsze robią różnicę
    Aby danie z drobiu stało się pyszne i wyjątkowe, warto sięgnąć po różne dodatki i przyprawy. Do mięsa z piersi świetnie pasują aromatyczne zioła takie jak rozmaryn, tymianek czy oregano. Natomiast pieczone skrzydełka lub udka można posypać papryką, czosnkiem i kminkiem. Również warzywa, jak cebula, papryka, brokuł czy marchewka, dodadzą danu smaków i kolorów.

  4. Zastosowanie odpowiedniej patelni/grilla/pieczątki
    Odpowiednia patelnia to klucz do smacznego drobiowego dania. Warto wybrać tą, która cechuje się grubym dnem i dobrym rozgrzewaniem. Dobrym wyborem będzie też grill, który nada mięsu soczystości i wspaniałego aromatu w momencie, gdy będzie się prażyć na gorących płomieniach. Innym sposobem na szybkie i pyszne dania z drobiu jest zastosowanie pieczątki. Dzięki niej mięso jest równomiernie upieczone i przygotowane w krótkim czasie.

  5. Nie zapomnij o marynacie
    Dobrze przygotowana marynata dodaje danu nie tylko smaku, ale i soczystości i aromatów. Najlepsza będzie taka, która będzie ognista, słodka lub pikantna. Do marynaty możesz użyć składników takich jak: musztarda, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny czy imbir. Mięso w marynacie musi pozostać przynajmniej kilka godzin, aby składniki przesiąkły i nadały drobiu wyjątkowego smaku.

Przygotowanie drobiowych potraw wymaga uwagi i czasu, ale gdy już się uda, nagrodą będzie pyszne, zdrowe i aromatyczne danie.