Mąka stanowi podstawę żywieniową wielu osób. To właśnie z niej wyrabia się chleb czy makaron, bez których ludzie często nie wyobrażają sobie codziennego funkcjonowania. Na rynku można spotkać różne odmiany pszenicy, z której produkowana jest mąka. Pszenica ma wiele wartości odżywczych, wśród których wymienić można między innymi szereg witamin z grupy B. Niestety, przez zawartość glutenu, osoby cierpiące na celiakę nie mogą korzystać z dobrodziejstw oferowanych przez pszenicę.
Mąka orkiszowa wytwarzana jest z pszenicy orkisz. Zboże to znane już było w starożytności. Jest to czysta odmiana pszenicy, która nie uległa w ostatnich latach modyfikacjom genetycznym, dzięki czemu jest doceniana w sposób szczególny przez osoby przywiązujące dużą uwagę do zdrowego jedzenia. W poprzednim stuleciu uprawy pszenicy skoncentrowały się głównie na jej odmianach łatwych w uprawie, z których można było uzyskać obfite plony. Orkisz powoli zaczął schodzić na dalszy plan, aż w końcu na niektórych obszarach niemal całkowicie zaprzestano jego uprawy. Na całe szczęście od jakiegoś czasu wraca do łask i doceniane są jego niezwykłe walory odżywcze.
Orkisz i jego wartości odżywcze
Orkisz jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. Można z niego czerpać głównie węglowodany złożone. Ponadto, zawiera także sporo białka czy błonnika. Cynk, magnez oraz żelazo to również cenione pierwiastki, które można znaleźć w orkiszu. Dlaczego tak wielu pasjonatów zdrowego odżywiania sięga właśnie po orkisz? Cały sekret tkwi w tym, iż jest to jedna z niewielu odmian pszenicy, która na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci nie została poddana żadnym modyfikacjom genetycznym. Ma zachowane swoje wartości odżywcze, a przy tym nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm człowieka. Każdy, kto chce mieć realny wpływ na to, jakie produkty każdego dnia lądują na jego talerzu, powinien bliżej przyjrzeć się mące orkiszowej oraz różnym produktom, które można w prosty sposób uzyskać przy jej udziale.
Najnowsze komentarze