Latem marzymy o wakacjach w odległych miejscach. Niestety nie każdy ma tę możliwość, aby wyjechać do ciepłych krajów. Na szczęście istnieją przepisy kulinarne, które dają nam szansę poznania egzotycznych smaków.
Kurczak Tikka Masala
Ta propozycja jest aromatycznym daniem prosto z Indii, które urzeka swoją prostotą i smakiem.
Potrzebne będą:
3 filety z kurczaka
Składniki marynaty:
3 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
sól i pieprz do smaku
chili (w zależności od preferowanej ostrości)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
Składniki na sos:
puszka pomidorów
1 cebula średniej wielkości
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki kremówki,
a także: sól, pieprz, szczypta chili, łyżeczka cukru, kuminu, papryki słodkiej oraz garam masala
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy, następnie przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy mokre składniki marynaty, mieszamy. Odkładamy na ok. 20 minut.
2. Po tym czasie mięso podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.
3. Kroimy drobno cebulę i czosnek, dodajemy do mięsa razem z łyżką masła. Przez chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory.
4. Dodajemy pozostałe przyprawy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy śmietankę, mieszamy i dalej gotujemy. Po pięciu minutach zdejmujemy danie z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
Chili con carne
Kiedy ktoś mówi: „aromatyczne przepisy kulinarne”, myślimy: „Meksyk”. Stąd właśnie pochodzi następna propozycja.
Składniki:
½ kg mięsa mielonego
duża cebula
puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
dwie puszki krojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
odrobina oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku, chili, oregano, bazylia
Przygotowanie:
1. Najpierw należy obrać i pokroić cebulę, którą następnie szklimy na patelni.
2. Do cebuli dodajemy mięso mielone, a także sól i pieprz, mieszamy. Do przyprawionego mięsa dodajemy pomidory. Jeszcze raz mieszamy, dodajemy sól, doprawiamy pieprzem i sproszkowaną papryczką chili.
3. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu. Dodajemy fasolę, kukurydzę, czosnek, oregano. Gotujemy jeszcze 10 minut pod przykryciem.
4. Gotową całość można podawać z makaronem, kaszą lub wykorzystać do tortilli.
Artykuł powstał przy współpracy z https://www.przepis-kulinarny.pl
Najnowsze komentarze