W dobie internetowych przepisów kulinarnych, a także wszelkiego rodzaju blogów i vlogów wydawać się może, że książki kucharskie w tradycyjnej, papierowej formie to przeżytek. Jednak nie jest to do końca prawdą, bowiem od lat cieszą się one niesłabnącą popularnością i wciąż utrzymują się w czołówce książkowych bestsellerów. W jaki sposób jednak w tym całym gąszczu wszystkich książek wybrać naprawdę dobrą? Oto kilka wskazówek.
Ważna specyfikacja.
Decydując się na zakup książki kucharskiej trzeba się po pierwsze zastanowić, co najczęściej w kuchni wykonujemy i czego powinna ona dotyczyć. Jeśli tylko gotujemy, wybierzmy taką, w której będą do przygotowania dania gotowane, jeśli lubimy szczególnie piec, odpowiednia będzie ta z przepisami na pyszne ciasta i desery. To samo dotyczy sałatek, ostatnio dużą popularnością cieszą się również książki poświęcone przepisom na lunchboxy – jest to świetny pomysł na szybkie i pyszne dania do pracy czy szkoły.
Dostępność produktów.
Zanim kupi się daną książkę, warto wcześniej sprawdzić kilka przykładowych z niej przepisów, czasem bowiem może zdarzyć się, że używane w przepisach produkty są ciężko lub w ogóle niedostępne na rynku. W takim wypadku szkoda wydawać niepotrzebnie pieniądze na książkę, która i tak nigdy nie zostanie użyta.
Nie warto też sugerować się znanymi nazwiskami – często przepisy zamieszczane w takich książkach są na zupełnie innym poziomie kulinarnym, niż nasz własny. Dobrze również byłoby sprawdzić, chociażby pobieżnie, czy przepisy z rozważanej do zakupu książki trafią w nasz gust.
Książki kulinarne które trzeba mieć.
Ranking najciekawszych książek kulinarnych zmienia się w bardzo szybkim czasie, wszystko zależy od gustów kulinarnych. Na pewno planując kupić książkę kulinarną dobrze jest poradzić się kogoś w tej kwestii, kupując ją w sklepie stacjonarnym, pomocna okaże się porada sprzedawcy. Robiąc zakupy w sieci dobrze jest przejrzeć wcześniej różne fora z opiniami osób, które już interesującą nas książkę posiadają i dzielą się na jej temat swoimi spostrzeżeniami.
Najnowsze komentarze