Przepisy na domowe desery bez glutenu

Przepisy na domowe desery bez glutenu

Jeszcze kilka lat temu, dieta bezglutenowa była dość niszowym trendem. Dziś celiakia oraz intolerancja glutenu to już nie tylko modne schorzenie, lecz realny problem dnia codziennego. Wiele osób boryka się z tym problemem i szuka alternatywnych sposobów na przygotowanie swojego ulubionego jedzenia. W tym artykule zaprezentujemy przepisy na pyszne i zdrowe domowe desery bez glutenu.

I. Czym jest glutenu?
Gluten to białko roślinne, występujące w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owsa, a także w produktach przetworzonych z tych zbóż. Osoby z chorobą trzewną lub nietolerancją glutenu muszą unikać wszelkich potraw zawierających gluten.

II. Przepisy na domowe desery bez glutenu:

  1. Sernik z owocami
    Składniki:
    -2 puszki twarogu
    -1/4 szklanki miodu
    -3 jajka
    -1/2 szklanki mleka kokosowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -owoce (np. maliny, truskawki, jagody)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza owocami dokładnie wymieszaj w blenderze lub mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową.

  3. Na wierzchu ułóż owoce i wstaw sernik do piekarnika na około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

  4. Jablecznik bez pieczenia
    Składniki:
    -2 szklanki płatków bezglutenowych
    -1/2 szklanki orzechów włoskich
    -1/2 szklanki mąki ryżowej
    -4 łyżki oleju kokosowego
    -1 szklanka dżemu jabłkowego
    -1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj płatki, mąkę i orzechy włoskie w misce.

  2. Stop olęj kokosowy, dodaj do suchej masy i dokładnie wymieszaj.

  3. Przełóż masę do formy, w której będzie się serwował jablecznik.

  4. Rozgrzej dżem jabłkowy w garnku, dodaj cynamon, wymieszaj i przełóż na przygotowaną masę.

  5. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  6. Bezglutenowa panna cotta
    Składniki:
    -500 ml mleka kokosowego
    -2 łyżki cukru trzcinowego
    -1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    -2,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami wody i odstaw na 5 minut, aż napęcznieje.

  2. W garnku podgrzej mleko kokosowe z cukrem i wanilią na średnim ogniu.

  3. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.

  4. Przełóż mieszankę do szklanek lub foremek do panna cotty, aż ostygnie.

  5. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  6. Budyń bez mleka
    Składniki:
    -500 ml mleka migdałowego
    -4 łyżki cukru trzcinowego
    -2 łyżki mąki ryżowej
    -1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej mleko migdałowe z cukrem i wanilią na średnim ogniu.
  2. Dodaj mąkę ryżową i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4. Przełóż do miseczek i ostudź.

III. Podsumowanie
Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z pysznych deserów. Istnieje wiele przepisów na domowe ciasta, serniki czy puddinki, które nie zawierają glutenu i są równie smaczne i zdrowe. Przygotowanie tych deserów jest nie tylko proste, lecz także inspirujące i zachęcające do eksperymentowania w kuchni.