Jak się macie kochani? To wasz dobry dzień, a może jesteście zmęczeni po żmudnej pracy? Nic się nie martwcie, bo dziś przychodzimy wam z „obiadową pomocą”. Co powiecie na potrawę, jaką jest kurczak z sezamem? Jedliście już kiedyś takie zestawienie? Może myśleliście sobie, że będą to panierowane i smażone kotlety, ale nie tym razem! Dzisiaj mamy dla was coś bardziej zaskakującego. Pasta sezamowa tahini stanowi bazę do wielu sosów. Jest też dodatkiem do wielu dań i świetną przekąską w trakcie pracy czy nauki. Można ją jeść łyżeczką prosto ze słoika czy też z waflami ryżowymi. Sprawdzi się również przy wypiekaniu słodkich ciast i ciasteczek. Oprócz tego jest zaraz obok ciecierzycy głównym składnikiem humusu. Co, więc powiecie na to, aby to właśnie ona była naszym dzisiejszym motywem przewodnim? Nie licząc oczywiście kurczaka.
Sauna dla drobiu
Pewnie zastanawiacie się, jaki dokładnie jest pomysł? Otóż przedstawimy wam za chwilę patent na duszoną pierś z kurczaka w zalewie z białego wina i sosie kaparowym ze szparagami oraz pastą tahini z dodatkiem prażonego jabłka i cebuli. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego. Zabierzmy się do pracy!
Krok po kroku do woka
Mięso kroimy, aby ich kształt był wielkości podobnej co drobiowe kęski. Nie dodajemy soli, gdyż kapary mają jej dużo. Przyda się jedynie odrobina pieprzu. Zanim zaczniecie gotować szparagi, koniecznie sprawdźcie w internecie, jak to poprawnie robić, aby były one al dente. Na patelni należ zeszklić cebulkę i podprażyć jabłko. Następnie dodać te dwa składniki do przyszykowanej wcześniej miski z pastą tahini. Do woka nalewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Podsmażamy je, po czym odlewamy tłuszcz i nalewamy trochę wody. Wlewamy też kieliszek białego wina oraz wrzucamy piętnaście sztuk kaparów. Dusimy mięso przez 30 minut, a następnie układamy je ładnie na talerzu razem z kaparami. Dodajemy też przekrojone na pół w poziomie szparagi oraz dwie łyżki pasty tahini z wcześniej dodanymi do niej i wymieszanymi składnikami. Opcjonalnie możemy dołożyć także surówkę z utartej marchewki. Całość ładnie dekorujemy i przystrajamy. W ten sposób nasze danie będzie wyglądać jeszcze lepiej, a jego zjawiskowy smak zachwyci nie jedną osobę!
Najnowsze komentarze