Jesień obfituje w różnego rodzaju świeże owoce. Należą do nich śliwki, z których możemy przyrządzać konfitury, dżemy, kompoty, a w szczególności wykorzystywać je do słodkich wypieków, takich jak babeczki, owocowe tarty, czy też drożdżowe ciasta z kruszonką. W innych porach roku pozostaje nam się obejść śliwkowym smakiem lub nabyć mrożone owoce. Jednak o wiele lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie się na zimę już jesienią i przyrządzenie śliwek w słoikach, które spokojnie przeleżą aż do wiosny, a nawet dłużej.
Przyrządzenie śliwek
Przepis na śliwki, które możemy włożyć w słoiki, jest niezwykle prosty. Owoce należy dokładnie umyć, a następnie przekroić na pół, pozbywając się jednocześnie pestek. Do wyparzonych wcześniej słoików wykładamy połówki śliwek aż do połowy naczynia. Jeśli owoce nie są tak słodkie, jak byśmy chcieli, dosypujemy na tym etapie łyżeczkę cukru, a następnie dokładamy kolejną połowę słoika śliwek. Owoce cały czas należy dociskać, by zajmowały jak najmniej miejsca. Później i tak stracą one część swojej objętości. Jeśli mamy wyjątkowo słodką odmianę śliwek lub chcemy mieć mniej słodki przetwór, nie dosypujemy cukru. Kolejnym etapem przyrządzania śliwek jest ich wekowanie. Słoiki umieszczamy w garnku i następnie zalewamy je wodą. Każdy słoik musi być już oczywiście zamknięty. Upewnijmy się, że mamy szczelne wieczka. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup nowych wieczek. Po 15 minutach pasteryzacji wyciągamy przetwory z garnka i wykładamy na blacie tak, by wieczka były na dole. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Najnowsze komentarze