Czajnik jest rzeczą niezbędną w każdej kuchni. Jednak wśród bogatej oferty producentów łatwo jest się pogubić. Jaki więc czajnik wybrać, by był idealny do naszej kuchni?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika?
Z pewnością podstawową kwestią, którą należy rozważyć podczas zakupu czajnika, jest jego pojemność. Dla jednej osoby wystarczy mały, litrowy lub półlitrowy czajniczek, jeśli jednak nasza rodzina liczy kilka osób i chętnie spożywamy razem posiłki, warto kupić produkt o większej pojemności. Dodatkowo powinniśmy dopasować czajnik do rodzaju grzania: najczęściej wybierane są czajniki elektryczne, rzadziej te, na kuchenki gazowe. Do płyt indukcyjnych przeznaczone są specjalne czajniki, które wykonane są z właściwych materiałów.
Rodzaje czajników
Czajniki tradycyjne, czyli te, które przeznaczone są do kuchenek gazowych, mogą posiadać oddzielny lub wbudowany gwizdek. Niektóre z nich są wyjątkowo piękne – czajnik Rossler z pewnością zachwyci wszystkich miłośników atrakcyjnych i praktycznych dodatków kuchennych. Na specjalne wyróżnienie zasługują również czajniki z regulacją temperatury, które umożliwiają zaparzanie kaw, herbat i ziół z wymaganą dokładnością, dzięki którym napary zachowują swój idealny smak oraz właściwości prozdrowotne. Czajniki elektryczne są szczególnie cenione za wygodę oraz szybkość – możemy z nich zagotować wodę nawet w ciągu kilku sekund, a dodatkowo brak przewodów łączących misę czajnika z kontaktem nie powoduje konieczności przystawiania kubka lub szklanki w jego bezpośrednie otoczenie.
Najnowsze komentarze