Ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju: przepis na wilgotne i aromatyczne ciasto

Ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju: przepis na wilgotne i aromatyczne ciasto

Zobacz jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju, które po zapieczeniu jest wilgotne i aromatyczne!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kilograma śliwek
  1. Jak przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju?

Najpierw należy połączyć składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie, w osobnej misce, wymieszaj jajka, olej i mleko. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

  1. Jakie składniki dodajemy do ciasta?

Do powstałej masy dodać opakowanie budyniu waniliowego i wymieszać. Po tym czasie ciasto będzie miało konsystencję nieco gęstszą niż tradycyjne ciasto biszkoptowe.

  1. Jak przygotować śliwki?

Umyj śliwki, przekrój na połówki i usuń pestki. Możesz użyć różnych odmian śliwek, np. węgierek, renklodę czy też włoszkę.

  1. Jakie są etapy pieczenia?

Wymieszane składniki przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż połówki śliwek. Całość piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

  1. Jakie są zalety ciasta ze śliwkami i budyniem na oleju?

Gotowe ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju będzie wilgotne i aromatyczne – a to dzięki dodatkowi oleju, który w połączeniu z budyniem zastępuje tradycyjne masło. Śliwki natomiast dodają ciastu słodyczy i delikatnego kwaskowatego smaku.

Podsumowanie:

Ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju to proste w przygotowaniu ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu większości smakoszy. Poza smakiem ważne jest to, że ciasto jest nietłuste i wilgotne – dzięki dodatkowi oleju w składzie. Śliwki i pachnący wanilią budyń nadają mu dodatkowy smaczek i aromat. To świetny wybór na deser lub podwieczorek.