Kuchnia meksykańska – smaki i tradycje
Czym tak naprawdę jest kuchnia meksykańska? Co ją wyróżnia na tle innych kuchni świata? To bogata paleta smaków, które łączą się w potrawach z różnych regionów Meksyku. Kuchnia ta nie zna umiaru w używaniu pikantnych przypraw, a skala smaków zabiera nas w podróż po smakach Ameryki Łacińskiej. Jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw z Meksyku jest tradycyjne taco, nachos i enchiladas.
Taco – co składa się na tę potrawę?
Taco to podstawowa potrawa, którą każdy powinien spróbować będąc w Meksyku. Ten przysmak złożony jest z kilku elementów: tortilli (najlepiej domowej roboty), mięsa (najczęściej wołowego, ale można zastosować również inne produkty, takie jak kurczak, wieprzowina, krewetki czy ryba), sałaty, pomidorów, cebuli, a także wyjątkowo aromatycznej i pikantnej sosu salsa. Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że składniki te można dowolnie łączyć, co sprawia, że każde taco smakuje inaczej.
Nachos – co to takiego?
Nachos to przekąska, która z Meksyku zawędrowała na całym świecie. Chrupiące tortilli, które przypominają tak zwane orzeszki ziemne, podawane są z pikantnym sosem i zapieczonym serem. W Meksyku nachos serwuje się z bardzo ostrożnym dozowaniem składników, by zachować najlepszy smak.
Enchiladas – danie, które podbije Twoje podniebienie
Enchiladas to kolejna potrawa z kuchni meksykańskiej, którą warto spróbować. Przepis na enchiladas jest podobny do przepisu na taco. Obie potrawy łączy tortilla, jednak w przeciwieństwie do taco, w enchiladas tortilla jest przygotowywana w cieście z jajek i mąki kukurydzianej. Mięso, cebula, sos kwaśny, zielona lub czerwona papryka i ostre przyprawy (typowe dla kuchni meksykańskiej) – te składniki układają się na tortillach w kształcie zwyczajnej naleśnika.
Podsumowanie
Kuchnia meksykańska to kuchnia składająca się z wielu smaków, którą warto poznać. Najbardziej znane dania to taco, nachos i enchiladas. Każde z tych dań ma swoją charakterystyczną cechę, która przyciąga wielu koneserów tej kuchni. Jeśli masz okazję spróbować kuchni meksykańskiej, nie wahaj się, a zanurz się w tej wyjątkowej kulinarny podróży po smakach.
Lista wypunktowana:
- Składy potraw są bardzo podobne do siebie, a jednak każde danie ma swój unikalny smak.
- Najważniejszym składnikiem każdego dania są pikantne przyprawy, takie jak: chili, cayenne, papryczki jalapeno czy habanero.
- W kuchni meksykańskiej stosowane są składniki takie jak: kukurydza, fasolka, awokado czy pomidory.
- Kuchnia ta znana jest z przygotowywania sosów salsa, które mają króluje w każdym z potraw.
- W lecie Meksykanie często podają na chłodne soki z cytryn i schłodzoną lemoniadę.
Najnowsze komentarze