Jak zrobić domowe przekąski i chipsy

Jak zrobić domowe przekąski i chipsy

Cieszysz się zrobieniem pysznych przekąsek w domu. Zrobienie ich w domu nie tylko jest ekonomiczne ale także zdrowsze niż kupowanie przekąsek z supermarketu. Sprawdź, jakie przepisy masz do wyboru, by zrobić super przekąski i chipsy w domu.

  1. Przygotuj swoje narzędzia i składniki
    Bez tej podstawy nawet najlepsze przepisy na przekąski mogą się nie powieść. Przygotuj sobie:
  • Ostrzeżenie: nie próbuj robić przekąsek bez piekarnika ani frytkownicy chyba, że dokładnie znasz przepis i masz wiedzę jak je zrobić alternatywnie.
  • Frytkownicę lub patelnię do głębokiego smażenia
  • Piekarnik z blachą wyłożoną papierem do pieczenia
  • Przyprawy i składniki: sol, oliwa, papryka w proszku, ostra papryka, czosnek, cebula, itd.
  • Składniki do wybranej przekąski: kukurydza, proso, ziemniaki, marchew, jabłka, buraki, suszone śliwki, garść orzechów, itp.
  1. Spróbuj piec przekąski
    Pieczenie jest dobrym sposobem na przygotowanie przekąsek, gdy chcesz uniknąć smażenia lub chcesz odmiany od czasu do czasu. Kilka wskazówek:
  • Nastaw piekarnik na 180° C.
  • Pokrój ziemniaki w plastry lub świderki, a marchew w cienkie słupki.
  • Wymieszaj pokrojone warzywa z odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami.
  • Rozłóż wybrane warzywa na papierze do pieczenia i piecz kamyczki przez około 20 minut, a paluszki marchewki przez 15 minut.
  • Sprawdź kilka razy, czy się nie przypaliły.
  1. Smaż swoje przekąski
    Frytki, chipsy czy inne przekąski zazwyczaj są smażone w oleju, po prostu jest to szybsze i smaczniejsze. Z pewnością będziesz potrzebował:
  • Frytkownicy lub patelnię do głębokiego smażenia
  • Oliwę z oliwek do smażenia
  • Odrobinę soli lub innych przypraw
  • Wybrane warzywa w kawałkach. Spróbuj z kukurydzy, len, ciecierzycy, dyni, itd.
  • Zaczynając od małego ognia, rozgrzej oliwę w frytkownicy lub patelni.
  • Wlej po łyżce składników i smaż na złoty kolor.
  • Wyjmij ze smażalnika i osącz na papierowym ręczniku.
  • Dopraw według gustu.
  1. Zrób chipsy
    Można mieć chipsy i jeść je bez poczucia winy. To zupełnie bezpieczna opcja dla ludzi o niskich kaloriach, którzy zwykle kupują chipsy. Kilka wskazówek:
  • Przygotuj ziemniaki lub jabłka, usuń skórki i przekrój na cienkie, równe plastry.
  • Rozgrzej piekarnik w temperaturze około 200 stopni.
  • Rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je delikatnie lekką warstwą oleju.
  • Posól i podziel dodatkowymi przyprawami, takimi jak curry lub cynamon.
  • Piecz plastry przez 15 minut lub do złotego brązu.
  1. Inne przepisy
    Oprócz wyżej wymienionych, możesz również spróbować w innych przepisach na domowe przekąski, takich jak:
  • Prażone orzechy: praż w wybranym amiszeniu i nadać im dodatkowy smak i chrupkość.
  • Suszone owoce: Suszone jabłka, morele, śliwki, itp. są pyszne i wspaniałe na wypożyczenie w torbie na drogę.
  • Pesto wegetariańskie: do niechrupiących przekąsek najlepiej nadaje się pesto z surowych warzyw.
  • Zupa w słoiku: to niesamowite danie, które pochodzi prosto od zachodniego wybrzeża USA. Wypełnij słoiki ręcznie dobranymi warzywami pokrojonymi w małe kawałki i zalej je sosem. Nagij słoik w kąpieli wodnej przez 30 minut, a następnie podał ciepło.

Podziel się swoimi ulubionymi przepisami na domowe przekąski poniżej!