Cieszysz się zrobieniem pysznych przekąsek w domu. Zrobienie ich w domu nie tylko jest ekonomiczne ale także zdrowsze niż kupowanie przekąsek z supermarketu. Sprawdź, jakie przepisy masz do wyboru, by zrobić super przekąski i chipsy w domu.
- Przygotuj swoje narzędzia i składniki
Bez tej podstawy nawet najlepsze przepisy na przekąski mogą się nie powieść. Przygotuj sobie:
- Ostrzeżenie: nie próbuj robić przekąsek bez piekarnika ani frytkownicy chyba, że dokładnie znasz przepis i masz wiedzę jak je zrobić alternatywnie.
- Frytkownicę lub patelnię do głębokiego smażenia
- Piekarnik z blachą wyłożoną papierem do pieczenia
- Przyprawy i składniki: sol, oliwa, papryka w proszku, ostra papryka, czosnek, cebula, itd.
- Składniki do wybranej przekąski: kukurydza, proso, ziemniaki, marchew, jabłka, buraki, suszone śliwki, garść orzechów, itp.
- Spróbuj piec przekąski
Pieczenie jest dobrym sposobem na przygotowanie przekąsek, gdy chcesz uniknąć smażenia lub chcesz odmiany od czasu do czasu. Kilka wskazówek:
- Nastaw piekarnik na 180° C.
- Pokrój ziemniaki w plastry lub świderki, a marchew w cienkie słupki.
- Wymieszaj pokrojone warzywa z odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami.
- Rozłóż wybrane warzywa na papierze do pieczenia i piecz kamyczki przez około 20 minut, a paluszki marchewki przez 15 minut.
- Sprawdź kilka razy, czy się nie przypaliły.
- Smaż swoje przekąski
Frytki, chipsy czy inne przekąski zazwyczaj są smażone w oleju, po prostu jest to szybsze i smaczniejsze. Z pewnością będziesz potrzebował:
- Frytkownicy lub patelnię do głębokiego smażenia
- Oliwę z oliwek do smażenia
- Odrobinę soli lub innych przypraw
- Wybrane warzywa w kawałkach. Spróbuj z kukurydzy, len, ciecierzycy, dyni, itd.
- Zaczynając od małego ognia, rozgrzej oliwę w frytkownicy lub patelni.
- Wlej po łyżce składników i smaż na złoty kolor.
- Wyjmij ze smażalnika i osącz na papierowym ręczniku.
- Dopraw według gustu.
- Zrób chipsy
Można mieć chipsy i jeść je bez poczucia winy. To zupełnie bezpieczna opcja dla ludzi o niskich kaloriach, którzy zwykle kupują chipsy. Kilka wskazówek:
- Przygotuj ziemniaki lub jabłka, usuń skórki i przekrój na cienkie, równe plastry.
- Rozgrzej piekarnik w temperaturze około 200 stopni.
- Rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je delikatnie lekką warstwą oleju.
- Posól i podziel dodatkowymi przyprawami, takimi jak curry lub cynamon.
- Piecz plastry przez 15 minut lub do złotego brązu.
- Inne przepisy
Oprócz wyżej wymienionych, możesz również spróbować w innych przepisach na domowe przekąski, takich jak:
- Prażone orzechy: praż w wybranym amiszeniu i nadać im dodatkowy smak i chrupkość.
- Suszone owoce: Suszone jabłka, morele, śliwki, itp. są pyszne i wspaniałe na wypożyczenie w torbie na drogę.
- Pesto wegetariańskie: do niechrupiących przekąsek najlepiej nadaje się pesto z surowych warzyw.
- Zupa w słoiku: to niesamowite danie, które pochodzi prosto od zachodniego wybrzeża USA. Wypełnij słoiki ręcznie dobranymi warzywami pokrojonymi w małe kawałki i zalej je sosem. Nagij słoik w kąpieli wodnej przez 30 minut, a następnie podał ciepło.
Podziel się swoimi ulubionymi przepisami na domowe przekąski poniżej!
Najnowsze komentarze