Kuchnia azjatycka: smaki Dalekiego Wschodu na twoim stole

Kuchnia azjatycka: smaki Dalekiego Wschodu na twoim stole

KUCHNIA AZJATYCKA: SMAKI DALEKIEGO WSCHODU NA TWOIM STOLE

Azjatycka kuchnia to zbiór różnorodnych smaków i aromatów. Od delikatnych i łagodnych dań japońskich, po wyraziste i pikantne potrawy z Tajlandii czy Indii. Wszystkie charakteryzują się jednak jednym – bogactwem smaków i składników. Przedstawiamy więc przewodnik po kuchni dalekowschodniej i nie tylko.

  1. JAPONIA – KRAJ SUSHI I NIE TYLKO

Japońska kuchnia to nie tylko sushi i sashimi, ale także bogactwo dań mięsnych oraz zupy miso. W Japonii podaje się także okonomiyaki, czyli placki z warzywami, mięsem i sosami, a także udon – świeże danie z makaronu pszenicznego i bulionu, często podawane z kawałkami mięsa czy tofu. Niezwykle popularne są także kaiseki, czyli zestawy kilku dań, składające się z ryżu, marynowanych warzyw, potraw rybnych i mięsnych oraz zupy miso.

  1. CHINY – KRAJ NAJCIEKAWSZYCH SMAKÓW

Kuchnia chińska to wspaniała mieszanka smaków – słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Niezwykle popularną i rozpoznawalną potrawą chińską jest smażony ryż. W Chinach serwowany jest on zwykle z kawałkami mięsa, jajkiem, cebulą, groszkiem i sosem sojowym. Wśród ciekawych dań można wymienić także krewetki w cynamonie, polewane syropem trzcinowym, zupa z kiełkami soi i mięsem oraz kurczak generała Tao.

  1. KOREA – KUCHNIA O WSZYSTKIM

Kuchnia koreańska to zbiór dań z mięsa, ryżu, makaronów i ryb. Bardzo popularną potrawą jest bulgogi, czyli smażone mięso marynowane w sosie sojowym i przyprawach. W Korei serwowany jest także bibimbap, czyli mieszanka ryżu z warzywami i mięsem, podawana z jajkiem sadzonym i sosem chili. Koreańskie jedzenie to także kiszony kalafior, marynowane ogórki oraz krewetki w czerwonym przeźroczystym sosie.

  1. TAJLANDIA – KUCHNIA SŁODKO-KWAŚNO-OSTRA I DUŻO WARZYW

Tajlandia to kraj, w którym jedzenie jest jednym z najsilniej rozwijających się sektorów gospodarczych. Kuchnia tajska to przede wszystkim potrawy z dużą ilością warzyw i owoców – oparte na sokach z kokosów, słodkich ziemniakach, mango czy awokado. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej są także owoce morza, w szczególności krewetki oraz różnego rodzaju zupy z kokosami i trawą cytrynową. Najpopularniejsze dania to tom yam kung – krewetki w słodko-kwaśno-pikantnym sosie, pad thai – smaczne mieszanki makaronu ryżowego z krewetkami i warzywami oraz curry – w Tajlandii spotkamy wiele rodzajów curry, ale najważniejsze to zielone i czerwone, które różnią się nie tylko smakiem, ale i składnikami.

  1. Wietnam – KUCHNIA KREATYWNA I SPIRYTUALNA

Kuchnia wietnamska to niebanalna mieszanka wschodu i zachodu, w której spotykamy wiele aromatów i przypraw. W Wietnamie nie sposób nie spróbować pho, czyli kluczowej potrawy wietnamskiej kuchni, czyli bulionu z makaronem ryżowym, natką kolendry i różnego rodzaju mięsem. Charakterystycznymi dla kuchni wietnamskiej są także potrawy z ryżu w postaci frytek oraz krewetek lub smażone w sosie rybnym. Wśród słodkich dań warto wymienić banh mi – włoską bułkę z różnego rodzaju mięsem i grzybami, a także desery w postaci rurki z mlekiem kokosowym.

Podsumowując, azjatycka kuchnia to bardzo różnorodna i bogata kuchnia, w której spotykamy się z wiele aromatów, smaków i przypraw. Wśród kuchni dalekowschodniej warto poszukać nie tylko tradycyjnych smaków z obszaru Azji Wschodniej, ale również ciekawych propozycji, jakie oferują na przykład kraje Południowo-Wschodniej Azji. Ten przewodnik pozwolił powędrować na wirtualną wycieczkę po różnych krajach i ich kuchniach, z której możemy czerpać inspiracje do swojego indywidualnego smaku.