Kulebiak jest to popularna potrawa kuchni rosyjskiej. Jest to duży, pieczony pieróg, który najczęściej przybiera formę spłaszczonego walca. Kulebiaki wykonywane są z ciasta drożdżowego albo półkruchego, a następnie nadziewane mięsnych (w tym także rybnym) bądź warzywnym farszem. Co ciekawe, pomimo iż przepis na kulebiak ma słowiańskie korzenie, sama nazwa wywodzi się najpewniej od od niemieckiego słowa Kohlgeback, które to oznacza nic innego, jak ciasto nadziane kapustą. Początkowo ten starorosyjski smakołyk wykonywany był wyłącznie z ciasta drożdżowego. Jako nadzienie wykorzystywano farsz sporządzony z kaszy gryczanej, kapusty, jajek gotowanych na twardo oraz gotowanych ryb. Obecnie przepisów i rozmaitych wariacji na ich temat jest bardzo wiele. Kulebiaki znalazły także swoje miejsce na polskich stołach. Zazwyczaj jako farsz wykorzystywana jest w polskiej kuchni kapusta. Na Lubelszczyźnie przyrządza się tak zwany „Kulebiak generałowej Kickiej”, który to z kolei nadziewany jest farszem mięsno-warzywnym. Danie to zostało w roku 2009 wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych.
Kulebiak z mięsem i grzybami
Pomysłów na farsz, jakim nadziany zostanie ten rosyjski smakołyk może byc wiele. Zwykle jest to kapusta i grzyby, mięso bądź warzywa, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę poeksperymentować i wykonać na przykład farsz mięsno – grzybowy. Najważniejsze to znaleźć odpowiedni przepis na sam placek. Zwykle jako składniki wykorzystuje się: 2,5 szklanki mąki pszennej – czyli około 400 g, 1 szklanka mleka – w przeliczeniu 250 ml, 30 g świeżych drożdży bądź też 7 gramów drożdży suchych, 3 łyżki masła, 2 żółtka jajek oraz po łyżeczce soli i cukru. Zanim zaczniemy je przygotowywać warto jednak mieć już gotowy farsz (czasem jest to bowiem bardzo czasochłonne – przykładowo grzyby muszą być na przykład moczone przez całą noc). Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto drożdżowe – najlepiej poszukać przepisu zaproponowanego przez osobę, którą cenimy i której przepisy nam odpowiadają.
Najnowsze komentarze