W czym serwować alkohol

W czym serwować alkohol

Tyle ile jest drinków, tak wiele fantazyjnych szkieł można zastosować. Zdecydowanie kurs barmański mleczmasz Bydgoszcz pomoże początkującym barmanom w doborze odpowiedniego szkła. Jednak w warunkach domowych nikt nie posiada niezliczonej ilości rodzajów kieliszków i szklanek. Dlatego tez warto przybliżyć trzy rodzaje, te najważniejsze, a będzie można do nich dopasować niemal każdego drinka.

Lowball

Lowball to po prostu niska, ale szeroka szklanka. Podaje się w niej np. whisky, dlatego potocznie mówi się o niej szklanka do whisky. Tymczasem, świetnie się sprawdza do wielu drinków. Szczególnie do tych, w których nie ma wielu składników, a serwuje się je na lodzie. Szklanki typu lawball wyróżniają się często wyglądem. Możemy spotkać te zupełnie proste o kwadratowej lub okrągłej podstawie. W Polskich domach często goszczą kryształowe szklanki. Jeszcze inne będą rozszerzać się ku górze.

Highball

Highball to szklanka wysoka i wąska. Służą do serwowania drinków wieloskładnikowych z dodatkiem wody, soków i innych produktów tego typu. Szklanki tego typu są szczególnie dobre dla drinków, które w swym składzie mają napoje gazowane. Idealne do podania ze słomką.

Coupé

Coupé to kieliszek na długiej nóżce, a góra jest szeroka – z podwójną czaszą. W kieliszku tego rodzaju zawsze podawana jest Margarita i trudno jest ją sobie wyobrazić w innym naczyniu. Kieliszek typu coupe uatrakcyjnia wygląd drinka.

Shot

Kieliszek niski o pojemności 25-60 mililitrów. W Polsce kojarzony z wódką. Jednak jest on idealny do serwowania wszelkich drinków wypijanych na raz. Można w nim podać wódkę, likier samodzielnie, albo bardzo ciekawy, warstwowy drink. Shoty występują w niemal każdym kształcie. Na nóżce i bez. Proste lub rozszerzające się ku górze.

Szkło do piwa

O szkle do piwa można mówić długo. Wymienia się różne rodzaje w zależności od serwowanego piwa. Mogą występować w postaci tradycyjnego kufla, w którym serwuje się Lagera. Pokal – na nóżce bez ucha, idealny np. do pilznera, może być również wykorzystane do serwowania koktajli. Weizen to popularne szkło, pasujące do piwa pszenicznego. Po za tym wymienia się inne, takie jak goblet, tulip, czy snifter. Jest to jednak wiedza, którą szerzej przedstawi zainteresowanym dobry kurs barmański.