Sposób na mortadelę

Sposób na mortadelę

Mortadela to pochodząca z włoskiej kuchni kiełbasa, która znalazła dla siebie miejsce także w Polsce. By cieszyć się jej smakiem, wystarczy jedynie pokroić ją w plastry i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Czy to jedyny sposób? Oczywiście, że nie – można stworzyć także kotlety z mortadeli, które będą szybkim zamiennikiem dla znanych mielonych.

Pomysł na obiad

To, co czyni mortadelę lubianą, to dodatki, jakie w sobie ma. Jest mieszanką słoniny i zmielonego mięsa wieprzowego oraz tłuszczu wzbogaconą o ziarna pieprzu i orzeszki pistacjowe – to one wpływają na smak całej kiełbasy. Łatwo rozpoznać ją w sklepach mięsnych, gdyż ma charakterystyczny cylindryczny lub owalny kształt. Włosi jako sposób podania proponują konsumpcję mortadeli razem z pełnoziarnistym chlebem.

Mortadelę, choć jest doprawiana także innymi przyprawami niż wspomniany pieprz i orzeszki, można spokojnie podawać do jedzenia również dzieciom – kiełbasa ta bowiem nigdy nie jest pikantna.

Jeżeli chodzi o przygotowanie, kotlety z mortadeli są nie tylko łatwe do zrobienia, ale i szybko można się z tym uporać, co pozwala otrzymać smaczny posiłek w niedługim czasie. Jest to prostszy sposób niż robienie kotletów mielonych, gdyż nie trzeba przygotowywać mięsa. Wystarczy kilka składników, które albo ma się i tak w lodówce i spiżarni, albo są łatwo dostępne do zakupu w sklepach spożywczych. Nie pozostaje więc nic innego, jak je zaserwować.

Składniki:

– 1 szklanka bułki tartej
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju, na przykład słonecznikowego
– 40 dag mortadeli
– sól, pieprz

Przygotowanie

Mortadelę pokroić w plasterki o grubości około 0,5- 1 cm – w zależności od tego, jak się lubi.
Jajka roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Plasterki mortadeli namoczyć w jajku, następnie oprószyć obficie bułka tartą.
Zabieg powtórzyć, dzięki temu kotlety będą bardziej chrupiące, czyli drugi raz obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.