Kebeb wilda
Historia z tortillą w tle
13 lipca 2016
Slier
Kliencie Soprano, sprawdź z jakich narzędzi warto korzystać!
25 sierpnia 2016

Sałatka Soprano i jej składniki

Kebeb wilda

Sałatka Sprano została stworzona według naszej własnej receptury.

Jest ona nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Składa się ona z rukoli, szynki parmeńskiej, melona, pomidorków koktajlowych, parmezanu, balsamico praz sosu vinaigrette.

Rukola to aromatyczne warzywo liściaste, które wykorzystywane jest zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej. Znana była już w starożytnym Rzymie i ceniona ze względy na zawarte w niej olejki eteryczne. Rukola jest źródłem folianów oraz witamin A i C. Posiada też działanie bakteriobójcze, dzięki obfitości aminokwasów siarkowych. Związki te nadają jej charakterystyczny pikantny smak. To warzywo jest niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach znajduje się tylko 25 kcal.

Szynka parmeńska pochodzi z regionów Parmy, miasta położonego w północnych Włoszech. Jest to jedna z najdroższych wędlin na świecie. Swój wyrafinowany smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez około 12 miesięcy. Doskonale komponuje się z melonami, figami, a także mozzarellą. Jest to produkt całkowicie naturalny, a więc pozbawiony wszelkich stabilizatorów, ulepszaczy, azotanów itd.

Melon pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i Azji. Do Europy przybył on za sprawą misjonarzy, którzy przywieźli nasiona tych warzyw do Włoch. Melon jest owocem niskokalorycznym, który w 90 % składa się z wody, resztę stanowią sole mineralne i cukry proste. Z miąższu melona przygotowuje się najczęściej sałatki owocowe, a także koktajle, kompoty i inne napoje. Owoce melona mogą stanowić również dodatek do dań wytrawnych. Popularną przystawkę stanowią kawałki melona zawinięte w szynkę parmeńską.

Parmezan to król włoskich serów. Produkcja tego specjału ma miejsce w okolicach należących do Parmy i jej prowincji. Jakość oryginalnego Parmezanu wywodzi się głównie z jego ścisłego powiązania z nieskażonym i rygorystycznie chronionym środowiskiem naturalnym. Młody Parmezan doskonale smakuje jako dodatek do wina. Można go też skomponować z gruszką, brzoskwinią czy melonem. Z kolei starszy parmezan idealnie wzbogaca smak sałat, makaronów, warzyw i mięs.

Pomidorki koktajlowe cieszą się ogromną popularnością. Są aromatyczne i soczyste, a także bardzo zdrowe. Pomidory stanowią podstawowy składnik letnich sałatek, surówek, chłodników i popularnego leczo. Znakomicie nadają się do smażenia, gotowania, wekowania, a nawet mrożenia, dlatego też są doskonałym dodatkiem do sosów, dań kuchni śródziemnomorskiej (risotto, pizza, spaghetti) oraz zup. Pomidory koktajlowe składają się głównie z wody, dlatego mają małą wartość kaloryczną. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim związki mineralne z potasem na czele (również fosfor, wapń, magnez, sód i inne), witaminy (ogromna ilość wit. C oraz A, B, K).

Jeśli masz ochotę na zdrowe i smaczne danie, to koniecznie wypróbuj naszą firmową sałatkę Soprano. Zapraszamy do Soprano lub do składania zamówień online 🙂

 

Comments are closed.