Slier
Kliencie Soprano, sprawdź z jakich narzędzi warto korzystać!
25 sierpnia 2016
Kebab Soprano
Soprano sponsorem Festiwalu Trillme w Poznaniu
21 września 2016

Sałatka grecka

pizza Soprano

Grecka sałatka uwielbiana jest przez smakoszy na całym świecie.

 

Tradycyjne danie kuchni greckiej przez mieszkańców nazywane jest „choriatiki sałata”, czyli „sałatka wiejska” . Jest ona bardzo zdrowa i dietetyczna. W Soprano serwujemy sałatkę grecką, na którą składają się ogórki, pomidory, czerwona cebula, sałata lodowa, ser feta, oliwki i sos vinaigrette. Skąd pochodzą dane składniki i jaka historia się z nimi wiąże?

Pomidor współcześnie uważany jest za nieodzowny w naszej diecie i wciąż dowiadujemy się o jego zdrowotnych właściwościach. Trudno nam sobie wyobrazić pizzę bez sosu pomidorowego, obiad bez zupy pomidorowej czy frytki bez ketchupu. Jednak pomidory miały trudne początki. Do XVI wieku to warzywo nie było znane w Europie. Dziki przodek pomidorów pochodził bowiem z południowego Peru, miał gorzkawy smak i był wielkości czereśni. Dopiero po „udomowieniu” go przez Meksykanów, pomidory zaczęły być wykorzystywane do codziennych potraw. W Europie na początku były uważane za niezdrowe, wręcz trujące. Dopiero od XIX wieku pomidory zyskały powszechne uznanie i na trwałe trafiły do potraw kuchni europejskiej. Można je przyrządzać na tysiące sposobów i przechowywać w postaci konfitur, sosów, soków. Można je też marynować, piec, nadziewać, a także zjadać na surowo. Pomidory są stałym elementem wielu narodowych kuchni na przykład Hiszpanii czy Włoch. Dzięki łatwości uprawy możliwości krzyżowania pomidory mogą występować niemal wszędzie. Te warzywa mają wiele witamin i wartości odżywczych. Miąższ z pomidora jest źródłem witaminy A i C, zawiera też potas i kwas foliowy. Znajdziemy też w nich witaminę K, czyli ważny budulec kości. Osoby dbające o linie, mogą je jeść bez większych ograniczeń, ponieważ są niskokaloryczne.

Ogórek

Ogórek, ogórek, ogórek,

Zielony ma garniturek,

I czapkę i sandały,

Zielony, zielony jest cały.”

Każdy na pewno zna piosenkę Fasolek, której głównym bohaterem jest właśnie ogórek. Znany nam jest już od 4 tysięcy lat. Pochodzi najprawdopodobniej z Indii. W starożytnej Grecji uważano, że ogórki potęgują inteligencję i łagodzą namiętność, a w cesarstwie rzymskim traktowano je jako wyśmienite orzeźwiające przekąski. Ogórek składa się w 96% z wody i z niewielkiej ilości soli mineralnych i witamin. Szczególnie ceniony jest on w produkcji kosmetyków ze względu na właściwości kojące i chłodzące.

Cebula od początku wzbudzała wiele emocji i kontrowersji. Aleksander Wielki używał cebuli do wzbudzenia entuzjazmu wśród żołnierzy, z kolei w Indiach wierzono, że wywar z niej jest najlepszym afrodyzjakiem. Trudno odpowiedzieć, skąd dokładnie pochodzi cebula, ale wiadomo, że stanowiła część diety już w czasach prehistorycznych. Największą sławę zyskała dzięki Arabom, którzy polecali, aby gotować ją z grochem i przeprawiać cynamonem, imbirem i kardamonem. Najpopularniejsze są trzy odmiany tego warzywa to cebula bała, czerwona i żółta. Według Narodowego Stowarzyszenia Cebuli spożywamy rocznie średnio 6 kilogramów. W 100 gramach tego warzywa znajduje się A,B1,B2 oraz C. W kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów- od surowej przez gotowaną, smażoną. Warto dodać, że w trakcie przyrządzania, nie traci ona swych wartości odżywczych.

Nie wiadomo gdzie i kiedy wyrosło pierwsze drzewo oliwne. Wiadomo jednak, że oliwki charakterystyczne są dla rejonu śródziemnomorskiego. Znanych jest wiele sposobów konserwowania oliwek. Trzeba dodać, że niedojrzałe oliwki są gorzkie i zielone. Dopiero w miarę dojrzewania stają się oleiste i ich smak jest dużo lepszy.

Ser Feta produkowany jest z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim. Był już znanych w starożytności, o czym dowiadujemy się przede wszystkim z mitologii greckiej. Ser feta podawany jest głównie jako dodatek do sałatek, np. sałatki greckiej. Można go też używać podczas przyrządzania pizzy i zapiekanek.

Sałata lodowa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a swoją nazwę zawdzięcza kruchym liściom. Obecnie uprawiana jest ona na wszystkich kontynentach. Sałata lodowa nadaje się prawie do każdej sałatki. W połączeniu ze świeżym ogórkiem, pomidorem i serem feta komponuje się w wyśmienitą sałatkę grecką.

Brzmi smakowicie? Wpadajcie do Soprano i przekonajcie się jak pyszna jest nasza wersja sałatki greckiej!

 

Comments are closed.