Różnice pomiędzy tłuszczami nienasyconymi, a nasyconymi.

Różnice pomiędzy tłuszczami nienasyconymi, a nasyconymi.

Porównanie tłuszczów trans  z tłuszczami cis

Tłuszcz trans – nienasycony  kontra  tłuszcz  cis -nasycony
W kuchni oraz gastronomii można odnaleźć różnego rodzaju tłuszcze, występuję w różnych formach pokarmów. Przetwory mleczne oraz mięso są bogate w tłuszcze nasycone- czyli tłuszcze szkodliwe dla zdrowia. Natomiast tłuszcze dobre czyli nienasycone zawarte są w żywności – takie jak: ryby, orzechy, ziarna słonecznika oraz wszelakie oleje roślinne.

Różnica między tymi dwoma rodzajami tłuszczów tkwi w liczbie podwójnych wiązań w łańcuchu kwasu tłuszczowego. Nasycone kwasy tłuszczowe nie posiadają  podwójnych wiązań między poszczególnymi atomami węgla. W przeciwieństwie do tłuszczów nienasyconych, w których to zawarte są  co najmniej: jedno wiązanie typu podwójnego w łańcuchu tego kwasu tłuszczowego.
Należy również podkreślić  jeden fakt: w pokojowej temperaturze tłuszcze nasycone utrzymują stan stały, zaś tłuszcze nienasycone występują w stanie płynnym.

Tłuszcze nasycone i nienasycone, a korzystne zmiany w diecie

-SPOŻYCIE-
Najlepsze spożycie tłuszczów dla dorosłego człowieka wynosi do 70 gram  dziennego zapotrzebowania na nie. Przy czym spożywanie ich powinno przestawiać się następująco: nie więcej niż 20 gram  tłuszcz trans (tłuszcze nasycone), natomiast tłuszcz cis (tłuszcze nienasycone) do 40-50 gram..

Ponadto należy czytać: etykiety produktów, w tym tabele ujmujące wartości spożywcze nadrukowane na opakowaniach, aby uzyskać informacje o zawartości tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Chcąc zdrowo się odżywiać i funkcjonować nawet na długie lata. Naprawdę warto temu poświęcić więcej czasu – w ten sposób inwestując we własne zdrowie i nie tylko.
Więcej tłuszczów nienasyconych zawierają takie produkty jak: orzechy, w szczególności włoskie, l laskowe, nasiona, również  oleje roślinne oraz oliwa, z oliwek, też margaryny, które są dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych.