Kebab Soprano
Historia pizzy
9 czerwca 2016
pizza Soprano
Historia z tortillą w tle
13 lipca 2016

Kebab – potrawa kuchni orientalnej

Kebeb wilda

Kebab to jedna z najbardziej popularnych przekąsek, która może poszczycić się wyjątkowym rodowodem.

Przeciętne danie liczy ponad 850 kalorii i zawiera 35 gramów tłuszczu. Okazuje się jednak, że kebab wcale nie jest bombą kaloryczną. Dzięki warzywnym dodatkom i sosom jogurtowym jest on bogaty w witaminy B1,E, żelazo oraz kwas foliowy.

Kebab zyskał status kultowego dania typu fast-food. Samo słowo „kebab” pochodzi z języka perskiego i według przekazów danie to wymyślili żołnierze, którzy opiekali nad ogniem mięso nadziane na miecze.

Prawdziwy kebab powinien charakteryzować się intensywnością przypraw. Kuchnia arabska słynie przecież z bogactwa smaków i zapachów. Najczęściej kebaby przyrządzane są na bazie baraniny, cielęciny lub drobiu, a mięso podawane jest w bułce typu pita. Okazuje się, że mięso zawinięte w cienkie placki czy podawana w formie szaszłyka to również kebab.

W Turcji najbardziej popularne są donery, czyli kebaby przyrządzane z kawałków mięsa skrawanych z obrotowego rusztu i warzyw podawanych w drożdżowej bułce. Najstarszą zaś odmianą jest shish kebab.

Co ciekawe, najdroższy kebab świata można kupić w Stockwell we wschodnim Londynie. Podawany jest on na srebrnej tacy, a w jego skład wchodzą m.in. jadalne płatki platyny złota, mięso z młodej jagnięciny, szafran oraz szampan. Całość uzupełnia sałatka z rzeżuchy i sera dojrzewającego w cisowych beczkach, polane sosem z najdroższego chilli na świecie. Cena tego rarytasu to 750 funtów.

W Soprano serwujemy naszym klientom różne odmiany kebabu –  od różnych wersji tortilli, przez zestawy z frytkami, na kebabie w bułce kończąc. Dajemy możliwość wyboru spośród dwóch rodzajów mięs: cielęciny oraz drobiu. Całość uzupełniamy świeżymi warzywami i ziołami oraz polewamy sosami według życzenia klienta. Masz ochotę na nasze dania? Zapraszamy na Opolską 16 lub do składania zamówień z dowozem na naszej stronie internetowej.

 

 

Comments are closed.