Marynowane rydze.

Marynowane rydze.

Przetwory na zimę

W Polsce bardzo popularne jest przygotowywanie przetworów na zimę z warzyw i owoców, z którym korzystać możemy w okresie wiosenno-letnim. Przygotowujemy kompoty, dżemy, sałatki warzywne, które stają się idealną przekąską i dodatkiem do obiadów, gdy nie możemy korzystać ze świeżych produktów. Jednym z przetworów, który również cieszy się swoją popularnością są rydze w zalewie octowej, które sprawdzają się idealnie zarówno do tradycyjnych obiadów, jak i w trakcie spotkań z przyjaciółmi. Chętnie podzielimy się z wami przepisem na ten pyszny dodatek.

Składniki

Do przygotowania naszych przetworów potrzebować będziemy 1 kg kapeluszy rydzów, 2 i 1/2 szklanki wody oraz odrobinę soli. Do wykonania zalewy przygotować należy 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, 2 średnie cebule, 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę cukru, pieprz, 2-3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego oraz gorczycę.

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania rydzów w zalewie octowej jest bardzo prosty. Najpierw kapelusze przebierz – odrzuć wszystkie popsute i nadgniłe grzyby. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody. Przygotowane grzyby włóż do wysokiego garna i zalej niewielką ilością wody – tak, aby zakryła wszystkie kapelusze. Zawartość garnka posól i gotuj przez około 10 minut. W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet oraz pokrojoną wcześniej cebulę. Dosyp również przyprawy i wszystko razem zagotuj. Podgotowane grzyby przecedź i dokładnie opłucz zimną wodą. Powkładaj je do wyczyszczonych i wyparzonych słoiczków i zalej gorącą marynatą octową. Następnie wszystkie słoiczki dokładnie zamknij, aby ich zawartość nie wyleciała. Słoiki obróć do góry denkami, możesz również pasteryzować je gotując je w garnku przez kilkanaście minut. Jest to szybki przepis na przygotowanie pysznego dodatku do obiadu. Wystarczy wykonać kilka kroków, aby móc cieszyć się pysznymi grzybami w occie. Podawaj je do różnego typu mięs oraz jako zagryzka w trakcie spotkań ze znajomymi.