Własna Pizza
Stwórz własną pizzę
11 września 2015
Pizza Grumwald
Kebab – potrawa kuchni orientalnej
20 czerwca 2016

Historia pizzy

pizza Soprano

Pizza to pyszne danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Skąd wzięła się ta przez wszystkich uwielbiana potrwa?

Ojczyzną pizzy są Włochy, ale pierwsze wzmianki na jej temat można znaleźć już w starożytności. Wówczas pieczono na rozżarzonych kamieniach małe placki z ciasta makaronowego, które polewano zazwyczaj oliwą z oliwek, a także przyprawiano ziołami lub serem. Współcześnie podobne placki podawane są pod nazwą „focaccia” i są rodzajem pieczywa, które różni się od pizzy brakiem sosu pomidorowego i sera.

Najbardziej znaczącą datą w historii pizzy jest 1899 rok, ponieważ wtedy królowa Małgorzata postanowiła odwiedzić Rafała Esposito. Z tej okazji przygotował on trójkolorową pizze w barwach włoskiej flagi (bazylia, mozarella, pomidory). Na jej część nazwał ją „Margherita”, co po włosku oznacza właśnie Małgorzata. Od tego czasu, pizza zaczęła pozbijać Europę oraz świecić triumfy na innych kontynentach.

Pierwszą pizzerię otwarto w Neapolu. Większość szefów kuchni na początku ignorowało to danie, ponieważ identyfikowano je jako jadło dla pospólstwa. We Włoszech poszczególne regiony specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizz. I tak w regionie Lazio specyficzną jej odmianą jest Quatro stagoni, czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki. Z kolei na Sycylii furorę robi pizza z czarnymi oliwkami, a na Sardynii z karczochami.

Co ciekawe, najdroższą pizzą była ta przygotowywana przez Gordona Ramseya, a jeden jej kawałek kosztował $178. Ostatnio jednak przebiła go pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek za $450. W jej skąd wchodzą m.in. homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie oraz kawior Osetra. wszystkie nasze dania znajdziecie tutaj. A jaka jest Wasza ulubiona kompozycja? 🙂

Comments are closed.