10 powodów dla których warto jeść zupy

10 powodów dla których warto jeść zupy

Ich przygotowanie jest proste – jednak mimo to zapominamy o ich spożywaniu, ponieważ często w naszym przekonaniu „zupa to tylko zupa” – co jest ogromnym błędem, ponieważ może być równie pełnym posiłkiem – co tradycyjne „drugie danie”.

Wiele zyskamy skupiając się na ich zbawiennych wartościach.

 

Oto 10 powodów dla których warto jeść zupy

1. Zacznijmy od podstaw – czyli od wody, będącej kluczowym składnikiem zup. Woda ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, reguluje ciśnienie krwi. Dzięki niej nasz organizm działa prawidłowo. Jeśli mamy problem z odpowiednim nawodnieniem – spożywanie zup będzie doskonałym rozwiązaniem problemu.
2. Jeszcze odnośnie wody – powinniśmy pamiętać, że wszystkie składniki mineralne podczas gotowania przenikają do wody – nasze zupy więc są bogate w mnóstwo minerałów i witamin, dzięki składnikom, którymi zazwyczaj są warzywa.
3. Dzięki tej podstawie – zupy są bardzo uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Zwykle potrzeba nam wody oraz warzyw, dowolnych dodatków, przypraw – do garnka można wrzucić wszystko na raz, po kilkunastu minutach mamy gotowe danie.
4. Zupy są skarbnicą wielu składników odżywczych. Jakich na przykład? Beta-karotenu oraz witaminy E, kwasów organicznych, witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, witaminy B, pomocnej w walce ze stresem.
5. Do płynnych posiłków warto przyzwyczajać również swoje pociechy. Nie od dziś wiadomo jak wybredne potrafią być dzieci i że czasem konieczne jest „małe oszustwo”, by przemycić w posiłku wartościowe warzywa – z pomocą przyjdzie nam zupa krem, dzięki której brokuł czy ziemniaczek nie będzie wyglądał tak przerażająco.
6. O czym jeszcze warto pamiętać? O błonniku zawartym w zupach. Co najważniejsze dla nas – błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny, a także w swoim działaniu ułatwia trawienie, obniża wchłanianie tłuszczu oraz wydłuża uczucie sytości.
7. Dla osób dbających o sylwetkę – zupy nie tuczą. W diecie odchudzającej będą wręcz doskonałym wyborem – zupa ugotowana na wywarze warzywnym czy ugotowana na wywarze z chudego mięsa dostarczy organizmowi wielu składników odżywczych, będąc jednocześnie niskokalorycznym posiłkiem.
8. Po zupy sięgamy częściej zimą, ponieważ ciepłe potrawy rozgrzewają nasze ciało, zupa jest w tym przypadku świetnym wyborem – dodatkowo możemy wzbogacić ją w składniki wzmacniające naszą odporność (np. czosnek). Jednak latem również warto je przygotowywać – przykładowo w formie chłodników.
9. Często również są naszym wybawieniem podczas chorób i dolegliwości żołądkowych, ponieważ często w takich przypadkach jedyną możliwością jest spożywanie pokarmów płynnych.
10. Ostatnim plusem (choć można wymieniać dużo więcej) będzie u nas praktyczność zup. Dlaczego? Jeśli dysponujemy małą ilością czasu lub mamy na głowie ogrom obowiązków zupy są świetnym udogodnieniem. Łatwo je podgrzać, można przenosić w termosie, można je zamrozić.